Beeld Concept “Iris In Wonderland”

Next Post

Bij mijn portfolio zie je een pagina gevuld met pagina’s van een boek dat ik ontworpen heb voor mijn afstudeer project aan het AKV| St. Joost. Hier lees je mijn beeldconcept over dit project. Afkomstig uit mijn scriptie.

 

Beeldconcept

Ik begin mijn boek met een spread waarin ik laat zien dat de hersenbloeding ontstaat.

Klik op de foto voor vergroting.

Tekstueel leg ik hier in 3 kleine stappen uit wat er gebeurt. Ook in beeld laat ik in 3 stappen zien hoe het eruit ziet. Het is geen letterlijke vertaling van wat er gebeurt. Het beeld heb ik poëtisch benaderd omdat ik wil voorkomen dat het een medisch boek over een hersenbloeding wordt. Het boek moet gaan om de persoon. De rozen zijn een hint naar Alice In Wonderland die op het begin van het boek vertelt wordt. In het verhaal worden de rozen rood geschilderd door de koningin. Ik heb het hier gebruikt als vertaling van de bloeding die opspeelt in de hersenen.

Vervolgens laat ik de hersenen zien omdat het zich daar afspeelt. Dan het gezicht van de persoon waarin het zich afspeelt. De hint naar Alice In Wonderland is subtiel en niet de bedoeling dat het er dik op ligt.Alice In Wonderland is een mooie bron geweest aan inspiratie voor me, maar het verhaal zelf is niet belangrijk voor het verhaal van Iris. Wel is de roos een soort rode draad door mijn verhaal heen omdat ik het metaforisch gebruik. Hier heb ik bijvoorbeeld de dorens van een roos gebruikt om te laten zien dat er iets ‘niet goed zit.’

Klik op de foto voor vergroting.

De hersenbloeding is geweest en er zit nu iets in de hersenen wat er niet hoort. Hier ze je ook in de tekst de kleine verwarring waar ik het over had.

Het is klein en subtiel maar ik gebruik hem hier omdat ze de hersenbloeding krijgt tijdens de geboorte van haar zoon. Dit weet ze zelf alleen niet op dat moment. Pas 4 jaar erna beseft ze en weet ze wat er is gebeurd. Daarom speel ik hier met de tekst. De lezer weet zo zelf ook niet wat er gebeurt is of weet even niet wat er aan de hand is.

Bij dit beeld heb ik ervoor gekozen om met kleur te spelen. Ik heb geen realistisch kleurpalet gebruikt. Hier heb ik voor gekozen omdat ik het beeld geen medische uitstraling wil geven. Het moet voor de lezer duidelijk zijn dat het hier gaat om vertaling van gevoel en sfeer en niet letterlijke uitleg over wat een hersenbloeding is. Ik vind het zelf erg leuk om te spelen met onrealistische kleurpaletten. Maar in dit geval werkte het niet zoals ik wil. De groene kleur gaf de indruk van een leger helm en het prikkeldraad eromheen versterkte dit gevoel bij de kijkers. Daarom heb ik ook de roos hieronder gemaakt.

 

De 3 handen in het boek staan voor het verliezen van controle en over het niet meer in handen hebben van bepaalde handelingen.

De eerste hand.

De eerste hand komt in het hoofdstuk waar ze over de bevalling van haar kind verteld. Hier staat de hand voor het verliezen van de controle over haar brein. Wat gebeurt tijdens de bevalling.

De tweede hand.

Deze komt voor in het hoofdstuk waar ze verteld dat ze moeite heeft bij het boodschappen doen. Ze kijkt voordat ze de deur uit gaat altijd of er koffie is. En ze ziet altijd de koffie staan en zegt tegen zichzelf ‘Ik hoef geen koffie te halen.’ Om vervolgens thuis te komen met nog meer koffie. Wederom laat de hand hier zien dat ze geen controle meer heeft over een simpele handeling en dat ze moeite heeft met haar geheugen.

De derde hand.

Deze hand komt voor bij het hoofdstuk dat ze er eindelijk achter komt wat er met haar is. Ze leest een artikel in de krant en ze herkent zichzelf in iemand anders zijn verhaal. Hier heb ik de hand afgebeeld met een spiegel en haar reflectie. Dit staat voor de herkenning die ze voelt bij het lezen van het artikel.

 

In dit verhaal heb ik ook veel met portretten gedaan. Portretten zijn een inspiratie en fascinatie van me ik vind dat het gezicht alleen al veel kan vertellen en de kijker een inleving vermogen kan geven.

 

 

Next Post Share Post :

More Posts

Leave a Reply